Päiväkirjasta ja vapaamuotoista:

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

”…Lähtö n. klo 9.00 kohti kaupungin keskustaan kävellen. Tutktukit ja taksit hinkuvat meitä kyytiinsä. Lyhyt matka! - sanomme! Monta kilometriä, pitkä matka! - he vastaavat!!! - Sopiva kävelymatka. -  Sihanoukville koostuu pienestä kaupunkimaisesta keskustasta ja ranta-alueista sekä kansainvälisestä satamasta. – Matkan varrella (ja ylipäätään lähes kaikkialla) kerjäläisiä, lapsia ja aikuisia. Kuumaa, hiostavaa. – Välillä pilvistyy, tummia pilviä.”

 

”Nyt Sihanoukvillen ´kaupungissa`, joka on ruma. Pari isoa katua. Roskaista kaikkialla…” – Anne tarvitsi ehdottomasti uudet varvastossut, emme olleet toistaiseksi löytäneet kunnollisia. Etsimme nytkin kaupoista ja katukojuista, toriltakin. Ei löytynyt. Kävelemme ja katselemme keskustaa. Kaduilla ja torilla vilkasta kaupankäyntiä. Uutta kauppahallia rakennetaan. Hyvä, sillä nyt alue sottainen, likainen, haisee.

 

Takaisin hotellille tuktukilla. Vietämme aikaa hotellilla; siinä ohessa mietimme ja suunnittelemme tulevaa. Kokopäiväretket kuten Ream-merikansallispuisto- sekä snorklausretki kiinnostavat erityisen paljon. – Tutkimme karttoja, matkaoppaita, olemme jutelleet muiden matkailijoiden kanssa… Ja tässä vaiheessa, jolloin jo kotimatkakin jo häämöttää, alkaa jo Thaimaahan ja nimenomaan Koh Changin saarelle meneminen olla ajankohtaista. – Koh Kongille joko laivalla tai bussilla, todennäköisesti laivalla. Ja sitten maitse Thaimaahan.

 

Iltapäivällä rantaravintolaan juotavalle ja syömään.  Tänään emme ole vielä lainkaan olleet vedessä, mutta kohtapuolin. – ”Ja taas meni ohitsemme durian-hedelmien kauppaaja. Tuuli toi neniimme tuon ”uljaan juhlavan” tuoksun, anteeksi ”hajun”!

 

Ruoka ollut hyvää, jotkut safkat todella erinomaisia.

 

Viiden maissa iltapäivällä vihdoinkin uimaan. Hyvä hiekkaranta ja vesi. Kaduilla, tienvarsilla, rannoilla paikka paikoin sottaista ja likaista; paikalliset heittävät roskansa maahan, metsiin, nurmikolle...usein ihan minne sattuu.

 

Viikonloppuisin paljon paikallisia matkailijoita, joista suurin osa tulee pääkaupungista Phnom Penhistä. Paikallisten touhuja on ollut mukava seurata: he ovat aina ryhmissä, joskus ryhmät ja porukat ovat varsin suuria, kukaan ei ole koskaan yksin! – Veteen he menevät arkivaatteissaan, vain muutama uima-asuissa (alastomuus, paljas pinta ei kuulu kulttuuriin), pysyvät pitkälti omissa oloissaan ryhminä, harvat länsimaalaisten seassa rannalla, suurin osa on rannallakin omissa porukoissaan erillään länsimaalaisista.

 

Hankimme omasta hotellistamme liput huomiselle kansallispuistoretkelle. Reamin kansallispuisto on meripuisto sisältäen sekä merialueen että useita saaria. Siellä on kuulemma ja matkaopaskirjojen mukaan oiva tilaisuus nähdä kambodzalaista monipuolista luontoa sekä vapaana eläviä eläimiä kuten apinoita ja merellä mahdollisesti delfiinejä. Huomenna siten luvassa mukava ja antoisa kokopäiväretki. Retken hinta 15 USD/nokka.

 

Illalla tuttu ohjelma. Syömään johonkin rantaravintolaan, hiekalle ihan meren ääreen ja nauttimaan sekä hyvästä ruoasta ja juomasta sekä tunnelmasta ja iltaöisestä fiiliksestä.

 

Ihanaa elämää.