03.12.2007 maanantai

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Jaavalla tosiaakin. <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Indonesia on valtavan kokoinen alueeltaan, tuhansia saaria. Valitettavasti tällä matkallamme emme voi käydä itäisillä saarilla. Siellä on luonnon kauniita saaria, joissa matkailijat eivät juuri käy. Lisäksi itäisillä saarilla (Sulawesi, Borneo jne.) matkustaminen ja eläminen on jo merkittävästi hankalampaa.

 

Maanantaipäivä sujui suurelta osin tutustumalla kahteen maailmankuulun temppelialueeseen, Borobuduriin ja Prambananiin. Pikkubussissa olimme me kaksi, yksi skotti, hollantilainen nuoripari, hollantilaiset kaverukset sekä paikallinen opas ja kuski.

 

Matka Borobuduriin kesti tunnin: lähdimme hotellilta aamuviideltä. Kaupunki oli jo täysin hereillä. Pari minuuttia ennen kello kuutta olimme jo temppelillä. Maisema oli pilvien peitossa, mutta kyllä sieltä lähin tulivuori näkyi. Vielä ei ollut oikeastaan muita turisteja, mutta poislähtiessä heitä jo saapui suurin joukoin.  – Borobudurin temppeli on jaavalaisille kaikista pyhin temppeli.

 

Temppelissä on kymmenen tasoa. Jos jokaisen tason kiertää, niin tulee kävelleeksi kolme kilometriä. Temppelin seinissä on hienoja kiviveistoksia. Siellä on myös useita stuupeja, joiden sisässä on Buddha-patsaita. Paikalliset uskovat, että jos koskettaa sellaisen sormia tai jalkoja, se tuo hyvää onnea. Useilta patsailta puuttuivat kädet / pää maanjäristysten vuoksi.

 

Borobuduria ja muitakin Jaavan temppeleitä ovat kohdanneet pommi- ja terrori-iskut sekä maanjäritykset.

 

Prambanin temppelialue oli mielestämme hienompi ja mielenkiintoisempi. Toki se oli myös laajempi. Suurella puistoalueella oli lampaita laiduntamassa.

 

Joskus kello 14 kieppeillä olimme takaisin Yoghyassa. Menimme lounaalle skotin kanssa. Skotti oli 20 vuotta sitten ollut Helsingissä ja yöpynyt Helsingin stadionin retkeilymajassa. Helsinki oli kuulemma ollut hiljainen!

 

Menimme päiväunille ja ne vähän venyivät. Ilta menikin sitten rattoisasti ruokaillessa. Ruokaillessamme alkoi sataa ja todella rankasti. Onneksi olimme majapaikan lähellä.