Historian havinaa vuosisatojen takaa tuoneiden, jo pitkälti raunioituneiden temppelialueiden jälkeen lähdimme aamulla Siem Riepistä kohti Phnom Penhiä. Sieltä aiomme jatkaa huomenna kohti Kambodzan etelärannikkoa: mereneläviä, snorklausta... - Sinanoukvilleen tai johonkin pienempään paikkaan: Kepiin tai Kampotiin.

<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

Päiväkirjamerkintöjä ja vapaamuotoista:

 

”Sähköpostista katsottu onko Phnom Penhin Spring-hotelli vastannut: ei ole vielä. Se on hinta-laatu –suhteeltaan tosi hyvä hotelli ja ystävällinen henkilökunta. Ja sijainti mainio. Paikallisten asuinalueella. Hyviä ravintoloita. Ei niin paljon länsimaalaisia kuin joenvarren hotelleissa.”

 

Tänään istummekin monta tuntia bussissa.

 

”Nouto 07.45 hotellilta; se tuli ajoissa. Bussi lähtee 8.30.” – ”…Bussiimme. Nopean näköinen. Tuplabuukkaus. Asia järjestyy.” – Bussiemännän mukaan matkan pituus <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />340 km.

 

”Kaikkialla laihoja lehmiä, myös kaduilla ja teillä aika ajoin. Sääli tämä roskainen ympäristö! Kaikki heitetään tienvierustalle, oman asunnon viereiseen ojaan, lätäkköön, aukiolle, metsään…”

 

”Olemme nyt olleet muutaman tovin Phnom Penhissä esikaupunkialueella. Kello nyt 14.08. Ruuhkaa kaupunkiin tulotiellä. Juutuimme.”

 

”Perillä Phnom Penhinssä 14.30 ja saman tien tuktukilla kohti Spring-hotellia. Perillä 14.41.” – ”Hotelli oli saanut s-postimme, mutta ei ollut vastannut (vielä). Saimme huoneen, maksettu saman tien.”  

 

Ja nyt? Minne mennä Phnom Penhistä? Suoraan Sihanoukvilleen vai sittenkin ensiksi joko Kepiin tai Kampotiin? – Jyrki haluaa nähdä jommankumman näistä entisistä suosituista matkailukohteista ja samalla itäistä etelärannikkoa. Siellä ei varmaankaan ole juuri mitään, mutta kuitenkin.

 

Kep ja Kampot ovat aikoinaan olleet suosittuja ranta- ja merimatkailukeskuksia, myös kansainvälisesti. Pol Potin hirmuhallinto lopetti tyystin matkailun Kambodzaan edesauttaen osaltaan samalla mm. myös Kepin ja Kampotin matkailun sekä itse kaupunkien hiipumista ja rapistumista. – Nyt niistä aiotaan rakentaa entisen veroisia matkakohteita, mutta se vie vuosikausia.

 

Ehkäpä vuosien kuluttua Kep ja Kampot ovat saaneet jotakin takaisin entisestä asemastaan suosittuina matkakohteina.

 

Niinpä. Kumpaan menemme?

 

Sitten kaupungille. Läheisellä torilla valmistellaan iltatoria. Täysi kuhina meneillään. Ja liikenneruuhkat! – Poltatimme kuvia cd:lle. Nettilässä. –Takaisin hotelliin. ”Luemme Kampotin ja Kepin tietoja matkaoppaista. – Taidamme sittenkin mennä suoraan Sihanoukvilleen…, josta voimme sitten tehdä retkiä lähisaarille. – No eipäs kun sittenkin Kampot!”

 

Matkaoppaista, netistä ja muiden kommenteista saamamme mielikuvan perusteella päätimme lähteä Kampotiin. Bussiliput hankimme hotellimme respasta: 2 x 5 USD, nouto hotellilta 7.00 huomenaamuna. Matka kestää kolme tuntia?

 

Ilta. Syömään. Tänään emme ole juurikaan syöneet mitään. Aamupala jäi kesken, kun tuli nouto bussille. Bussissa muutamat keksit, aamupalan patongin jämät! – Ja nyt kohta spostia Kampotiin yhteen hotelliin: Blissful Guesthouse, 6 USD.” – ”Hotellin netissä. Varasimme spostitse majoituksen Kampotista…” – Söimme erinomaisessa Mama –ravintolassa, pienen kodikas ja todella hyvä ruoka. Jyrki söi perinteistä loc lac –khmer –ruokaa, Anne paistettua currya ja riisiä.  Loc lac Jyrkin herkkuja tässä maassa! – ”Ravintola ihan täynnä. Aina täynnä.”

 

”Ruoka oli hyvää. Kambodzassa saatu koko ajan hyvää ruokaa. Ruoka on thaimaalaisvaikutteista, toki khmer, vietnamilaisuus ja ranskalaisuus jättänyt omat jälkensä.”