18.2.2008 Siam Reap

Aamulla siis majapaikan vaihto. Kun menimme sinne, oli respassa juuri lähdössä oleva Peter, mukava aussie. Peterin olimme tavanneet pikavenematkalla Vietnamista Kambodzaan ja jutelleet niitä näitä. Symppis! - Huoneemme ei ollut vielä valmiina ja söimme aamiaisen sillä välin, kun sitä siivottiin.

Ennen kaupungille lähtöä varasimme huomiseksi tuk-tuk -kuskin, joka kuljettaa meitä koko päivän Angkorin isolla maailmankuululla temppelialueella. Koko päiväksi se järjestyi 15 USD:lla.

Ajattelimme mennä joelle istuskelemaan ja lukemaan tarkemmin Angkorin paikoista. - Siellä vaan ei ollut penkkejä. Istuskelimme vähän aikaa joenpietareella ja kun otin kuvaa vastarannasta, heti sieltä juoksi muutama lapsi kuvaan. Pian he olivat meidän luona, koska halusivat nähdä kuvan ja otettavan uuden. Sitten hei-hei ja me jatkoimme matkaa.

Kävelimme pienessä kylässä kaupungin laidalla. Siellä näytti olevan kovin köyhää. Huonoja paalutaloja, jotkut niistä oli kyhätty, mitä oli saatu kokoon (kaislaa, muutama laudanpätkä, jokunen pellinpala, pahvia). Ihmiset moikkailivat iloisesti. Olimme siis matkalla yhteen kaupungin vanhimmista pagodoista, Wat Bo.

Matkanvarrella oli tyttöjen sisäoppilaitos ja pari muuta koulua. Toinen ala-aste ja toinen ylä-aste. Täällä vain varakkaimmilla perheillä on rahaa kouluttaa lapsiaan ja se kyllä näkyy kadulla. Täällä on paljon lapsia myymässä kuka mitäkin kaduilla, keräämässä tyhjiä alumiini- ja muovipulloja tai yksinkertaisesti vaan kerjäämässä.

Lapsiprostituutiota vastaan taistellaan kovasti. - Kadunvarsilla on suuria kylttejä, joissa pyydetään ottamaan yhteyttä tiettyyn numeroon, jos sellaista havaitsee. Ostajia odottaa
vankilatuomio ensin täällä ja sitten kotimaassaan. Joka vuosi 2000 ihmistä jää kiinni.

Wat Bo oli kiinni. Katselimme "puutarhassa" olevia pikku stupia, jotka olivat hautoja.

Matkalla poispäin vietimme pari tuntia Butterfly Garden- ravintolassa lueskellen Angkorista. Ravintola on suuren verkon sisällä ja siellä on ihan oikeasti suuria perhosia. Ja orkideoja. Ja ihanat divaanit asiakkaille!

Menimme kaupungin "yläosaan", mihin olimme ensin ajatelleet haluavamme yöpymään. Se oli tosi tylsän näköinen paikka. Karua, melko uutta aluetta. Ainoa, mikä siellä oli kivaa, oli joenrannan bulevardi, johon oli aivan selvästi satsattu. Se oli siisti ja siellä oli jokunen patsaskin (esimerkiksi krokotiili ja leijona). Meidän uudessa majapaikassa on muuten takapihalla krokotiileja!