<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

Päiväkirjasta ja vapaamuotoista:

 

”Aamutoimet ja rasvat nahalle. Kohta aamiaiselle ja rannalle.” – ”Matkan varrella kyselimme PADI:n snorklausretkistä. PADI ensisijaisesti sukellus- ja sukeltamiseen erikoistunut yritys.” Siispä heidän kauttaan ei päästä snorklaamaan.

 

”Pilvistä. Jo eilen oli pilvistä, mutta hiostavaa, kuumaa.”

 

Rannalle. ”Kävelimme aivan rantamme eteläkärkeen, ehkä <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />2 km? Nyt täällä eteläkärjessä ”Chez Antoine-rantaraflassa.” … ”Nätti paikka, kun katsoo vasemmalle, jossa vehreä niemennokka, työntyy jonkin verran mereen. Muutamia bungaloweja.”

 

”Pieni kalastajakylä, heti kun lähtee sieltä tulee pieni silta jonka ylitimme. Nyt Queen Hill Resort. – Rannalle.

 

Uimme. Uimassa.

 

Lähes autiota. Me ja ranta-alueella vain joitakin matkailijoita. – Uimassa pitkästä aikaa, uimme viimeksi n. kolme viikkoa sitten. Tässä kohtaa ranta rauhallinen, sijaitsee ”kaukana” päärannoista. Lähes äänetöntä ja ei ainuttakaan tyrkyttäjää!”

 

Ihmettelemme, miksi täällä näin hiljaista. Hyvä ranta. Täällä voi olla omissa oloissaan. – Ei päärantojen hälyä. – Ihanteellista, ainakin nyt päivällä. Iltaisin taas täällä ei ole juuri mitään palveluja.

 

”Lounas Queen Hill Resort –raflassa.” … ”Samalla terassilla tuttu ruotsalaisperhe, joka oli samassa hotellissa Vietnamin Muinessa. He olivat silloin menossa Nha Trangiin, mutta kerroimme heille että sinne ei kannata mennä, koska siellä kovat aallot, tyrskyävä merenkäynti, ei voi uida. Ei mikään lasten eikä sen puolin aikuistenkaan paikka. Saman asian olivat heille kertoneet myös jotkut ruotsalaiset. Niinpä olivatkin menneetkin muualle ja ovat nyt täällä ”Sikavillessä”.

 

”Taidamme lähteä lähipäivinä Bamboo-saarelle, joka aivan”Sikavillen” edustalla ja kenties yöpyä siellä ja palata sieltä sitten takaisin tähän nykyiseen majapaikkaamme. – Kolme kajakkia lipuu rannan editse.”

 

Takaisin hotellille, jossa sähkökatkos. – ”Ja nyt: kevyttä sadetta.” – ”Klo 16.57. suihkunraikkaina. Jalkoihimme suihkutimme hyttysmyrkkyä. Pitkälahkeiset vaaleat housut yllä. Istumme huoneistomme edustalla, ulkona bambuistuimilla. Jyrki lukee matkaopasta (Koh Chang sekä Kambodzan ja Thaimaan välinen alue), Anne luonnostelee blogitekstiä.”

 

Syömään. Kello noin 20.30. Rannalle, aivan meren äärelle. Meren ja meidän välissä vain kapea suikale hienoa hiekkaa. Ravintola Moon Shack: punasnapperi 3,50 USD, perunoita, 2 x hanaoluet (0,30  l) = 5,50 USD. – Hyvää kaikki!

 

Rantaravintoissa käy aikuisia, pikkupoikia ja –tyttöjä kerjäämässä tölkkejä ja pulloja, jotkut kerjäävät ruokaa, toiset puolestaan rahaa. Koirat kiltisti odottavat suupaloja. Joillakin vanhemmilla (äideillä) lapsi kainalossaan. Emme anna mitään – tai joskus tölkin. Kerran yksi pikkupoika otti Jyrkin lautaselta kalarimppeet ja jakoi nämä ruotoiset jämät pikkuveljensä kanssa – eikä kalasta ollut enää juuri mitään jäljellä paitsi ruodot ja niiden välissä jokunen lihahippu.

 

Kerjäläisiä täällä Kambodzassa paljon. Usein pikkulapsia kerjääjien sylissä tai selässä kiinni liinalla tai sitten kävelemässä vanhempansa kanssa käsi kädessä. Joku aikuinen konttaa, raajarikkoisia jonkin verran (menettäneet raajansa ehkä miinaräjähdyksessä tai holtittomalla mopoajamisella?). Tai sitten heidän ollessaan lapsia, on heiltä leikattu toinen jalka pois kerjäämisen helpottamiseksi ja säälintunteen aikaansaamiseksi. Pyrkivät vetoamaan länsimaalaisiin matkailijoihin.

 

”Nuotiolla rannalla. Sen ympärillä raflan korituoleja, joissa me länkkärit istumme ja juomme kaljaa. Pilkkopimeää. Hyvä fiilis. Tulikeppitanssija taiteilee tulisilla kepeillä – polttaen välillä näppinsä tai sitten kuumuus pakottaa hänen pudottamaan kepin hetkeksi hiekalle. Liekkien kasvattamiseksi nuotiolle tuotiin vanha puutuoli.”

 

Kauppaan. Sieltä vielä rannan kautta hotellille. ”Porukkaa alkaa kerääntyä tähän rantapaikkaan, Lapona-ravintolaan. Varmaankin ainoita enää aukiolevia? Tuolit ympäröivät nuotiota. Puolen yön kieppeillä hotellille.”