Otteita päiväkirjasta.<?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />

 

12.12.2007 <?xml:namespace prefix = st1 ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:smarttags" />Kuala Lumpur

 

"Menimme ostamaan Melakan-bussiliput kaukoliikenteen bussiasemalta, joka sijaitsee lähellä hotelliamme. - Itse asiassa majapaikkamme sijainti on loistava: kävelylymatkan päässä kaikki keskeiset nähtävyydet, bussi- ja rautatieasema,  illan- ja yönistumispaikat sekä hieman kauempana korkeat maailmankuulut tornitalot. Julkisilla kulkuvälineillä pääsee ihan tästä kaikkialle Kuala Lumpuriin."

 

"Huomenna muutamaksi päiväksi Melakan kaupunkiin, joka sijaitsee Malesian eteläosassa. Matkaa Kuala Lumpurista on 168 km. Melaka on yksi tunnetuimmista malesialaisista paikoista."

 

"Omaan" intialaiseen syömään. Söimme siellä eilen ja ravintolan omistaja oli neuvonut meitä tulemaan seuraavana päivänä ja keskipäivällä, jotta kaikkea ruokaa ja varsinkin maustettua väkevämpää olisi vielä tarjolla. - Ruoka todellakin erinomaista."

 

"Ja vielä kerran: Tämä intialainen ruoka on taivaallista, tulista ja edullista. Kiinalainen ruoka, jota täällä paljon tarjolla vahvan kiinalaisväestön vuoksi, on ihan ok, mutta vedä vertoja intialaiselle - ei sitten millään."

 

"Malesia on muslimienemmistöinen valtio, mutta niin vaan täälläkin kaikuvat lähes kaikkialla petteripunakuonot, valkoiset joulut, jouluyöt, jenkkijoululaulut ja jenkkijoulukliseet, joulupukkeja kaikkialla ja monilla myyjillä tonttulakit... Kauheasti joulukrääsää.- Onneksi suomalainen joulun edesaika ja joulu eivät ole tällaistä krääsää ja tavaranpaljoutta."

 

"Kuala Lumpurissa on satanut kaatamalla iltapäivisin lyhyesti."

 

"Tämä Kuala Lumpur on tosiaankin ihmepaikka: imaamin joilottaessa rukouskutsuaan islaminuskoiset myyyjät niin  tavarataloissa, lähikaupoissa ja katukojuissa palvelevat vaikkapa tällaisia pohjoisen protestantteja, turbaanipäisiä sikhejä jne. Bisnes on bisnestä." - "Joulu on täälläkin suurta kulutusjuhlaa - tai vieläkin karmeampaa kuin Suomessa!"

 

"Huomenna siis muutamaksi päiväksi Melakaan."

 

13.12.2007 Melakassa

 

"Herätyskello soi 07.00. Taisi olla ensimmäinen kerta kun nukuimme kellonsoittoon saakka. Ja tämäkin ääni kuului jostakin naapurihuoneesta."

 

"Kimpsut niskaan. Olimme sopineet Mun Leen kanssa, että meillä on täällä huone varattuna kun tulemme Melakasta takaisin Kuala Lumpuriin. Lisäksi jätimme pyykkiä pestäväksi."

 

"Kaukoliikenteen asemalle on vain lyhyt kävelymatka." - "Bussi lähti aikataulun mukaisesti 08.30 ja saapui Melakan linja-autoasemalle 10.30. Asemalta otimme lähiliikenteen bussin 17..."

 

"Melakassa aiomme mennä kiinalaiskaupunginosaan (vanhaaan kaupunkiin), jossa on majapaikkoja runsaasti. Yleensäkin Chinatowneissa on myös huokeita ja halpoja majapaikkoja. Toinen huokeampi majoituspaikka-alue olisi "täyttömaa", mutta se vaikuttaa olevan sen verran kauempana säpinästä, vanhasta kaupungista ja kiinalaiskorttelista. - Tosin mikään ei ole tällaisessa pikkukaupungissa kaukana..."

 

"Olimme jo etukäteen katsoneet matkaoppaistamme mahdollisia majapaikkoja valmiiksi ja käydä sitten tsekkaamassa niitä."

 

Tsekkasimme muutamia hotelleja ja päädyimme erääseen "kiinalaiseen hotelliin", jonka sijainti hyvä. Tosin se oli hieman kalliimpi maksaen n. 20 euroa yö.

 

Ruokailun jälkeen tsekkasimme Melakan keskeiset nähtävyydet - sen verran pieni tämä kaupunki on. Vanhan kaupungin punaiset talot läheisinä historiallisine ja satavuotisine linnoitus-, kirkon- ja muine raunioineen. Tsekattu kaikki keskeisimmät nähtävyydet. - Ja tietysti matkailijan makeita hetkiä ruoan ja juoman kera. Kuumaa.

 

"Välillä sitä miettiin ollaanko sitä nyt Kiinassa vai ei? Melakassa on nimittäin laaja kiinalaistaustainen väestöryhmä, ollut jo vuosisatojen ajan." 

 

Hiljainen kaupunki. - Suurin osa melakalaisista asuu tämän historiallisen ja vanhankaupungin ulkopuolella. 

 

14.12.2007 Melakassa

 

Kävimme kiinalaisella hautausmaalla, joka sijaitsee muutaman kilometrin Melakan vanhasta kaupungista. Kuten aina niin nytkin me kävelimme - kävellen näkee ja kokee paljon enemmän ja joku saattaa tulla juttelemaan tai vaan kysymään mistää olemme jne. Ja samalla voi safkata paikallisten ravintoloissa, joissa päivämatkalaisia ei juurikaan näy.

 

"Vihdoin kiinalaisella hautausmaalla. Japani miehitti toisen maailmansodan aikana myös Melakan. Tuhansia kiinalaisia  lapsia tapettiin ja raiskattiin erittiän raa' asti, kidutuksia jne. Eräs vanha nainen kertoi japanilaisten heittäneen ilmaan lapsia ja sitten seivästäneen näitä maahan putoavia ihmisiä. Naisia heitettiin elävinä kaivoon." - Hautausmaa karun kaunis sijaiten kauniilla metsäisellä mäellä.

 

...ja sitä tavanomaista: ruokaa ja juomaa ja kävelyä.

 

Nyt on perjantai ja siten viikonloppumarkkinat. - ...Haluamme nyt oluelle. "Emme halunneet oluelle turistirysäpaikkoihin vaan muualle. Haimme jotakin, joka ei ole tämän hulinan seassa ja pian löysimmekin kivan paikan: "Me & Mrs Jones Caf'e". Jatsia oli par' aikaa soittamassa kolme miestä.Tässä paikassa saa kuka tahansa mennä lavalla laulamaan, mukaan soittamaan ja ottamaan minkä tahansa soittimen, tuoda mukanaan. Kaikki paikallisia malesialaisia. Fiilis hyvä (ilman oluttakin). Pyysivät meitä esiintymään: kiitimme kohteliaisuudesta, mutta emme menneet." - Hyvä maku suussa koisimaan. 

 

 

15.12.2007 Melakasta takaisin Kuala Lumpuriin

 

Melakasta paluu linja-autolla takaisin Kuala Lumpuriin. Ja jälleen kaikki sujui ok - paitsi loppumatka. Aikataulun mukaan lähdettiin, mutta aikatalulun mukaan ei saavuttu. Lähestyessämme Kuala Lumpuria alkoi sataa, tihkutus loppui onneksi pian. Sen sijaan kun alkoivat näkyä Kuala Lumpurin tunnusmerkit, ne maailmankuulut tornitalot, alkoivat myös ruuhkat. Ruuhkat isolla R:llä! Bussimme juuttui ruuhkaan. Puolisen tuntia istuimme ekstraa bussissa; no ei se meitä haitannut.

 

"Samaan tuttuun hotelliin Lee Mun Guesthouseen kiinalaiseen kaupunginosaan. Melkein heti syömään. Yhdellä intialaiselle ruokatorilla nautimme  hyvän ja halvan aterian: lammasta, kanaa, kookospinaattia, mausteita, erilaisia lisäkkeitä. Vain 14,70 ringgettiä, noin 3,5 euroa." -  "Kuala Lumpurin hyviä alueita: Little India (Pikku-Intia: parasta ja halpaa ruokaa, koskee melkein kaikkia intialaisia rafloja, - Chinatown (edullisia majapaikkoja, reppuleita l. reppuselkämatkailijoita, ruokapaikkoja, olutta jota ei intialaisella alueella ei aina saanut - uskonta kieltää)

 

16.12.2007 Kuala Lumpurissa

 

"...Aamupäivällä. Sitten Pasar Seni -asemalle kävellen;sieltä edelleen monorailille, joka helposti ja nopeasti vie katujen yllä ruuhkatta. Ruuhka-aikana monorail on tosi täynnä. - Ostimme liput KLCC:n asemalle (kuuluisien kaksoistornien asemalle). Haluamme nimittäin ilmaisliput ko.torniin, ihan ylös ei  pääse mutta suurinpiirtein tornin puolivälin kieppeille.Siellä on tornit yhdistävä käytävä (näköalatasanne), joka tornienainoa ulkopuolisille avoinna oleva paikka.  Tornit täynnä erikokoisia toimistoja; siellä on myös malesialaisen Petronas-öljy-yhtiön pääkonttori."

 

"Sinne ei pääse muuten kuin etukäteen haettavilla lipuilla ja niitä jaetaan vain aamuisin klo 8 alkaen, jolloin siellä yleensä jo pitkä jono. Yleensä liput loppuvat jo aamupäivällä, joten kannattaa tulla jo varhain jonottamaan. Toivottavasti saamme liput!"

 

"Saimme liput ja ajan. Kaksoistornien (KLCC = Kuala Lumpur Commercial Centre) työntekijä kysyi tulijoiden kansalaisuudet, montako henkilöä. Enää jäljellä iltapäiväaikoja. Vain rajallinen määrä pääsee kerrallaan ylös tasanteelle ja hyvin tarkkojen turvatoimien jälkeen. Meidän aikamme on klo 17.45 sisään pääsevässä ryhmässä, paikanpäällä on oltava kuitenkin jo klo 17.00."

 

"Meille jäi siten hyvää aikaa käydä muualla. ... Nyt koti kaurispuistoa, joka on osa  suurta eläinpuistoa. Puistoon vapaa pääsy. ... Monoraililla lähimmäiselle asemalle ja sitten kävellen. Muutama apina matkan varrella. Haluamme nähdä  hiirikauriin, jotka ovat tosipieniä ja elävät. Puistossa monia eri teemaisia alueita."

 

"Tulimme hiirikauriiden aitaukselle. Tosipieniä. Säkäkorkeus silmämääräisesti arvioituna 20-30 senttiä, pituus jotakin 30-40 senttiä. Herttaisia. Arkoja. päleilevät koko ajan ympärilleen. ...- Pikkuhiljaa pois puistosta. Taas apinoita, lauma apinoita liikkui ketterästi puusta puuhun eläinpuistossa."

 

"KUUMAA. Kävelimme ostamaan bussiliput  Lumutiin, johon bussilla Kuala Lumpurista neljän tunnin ajomatka. Lumutista menemme sitten autolautalla Pangkorin saarelle pohjoisempaan Malesiaan. Pangkor on pieni ja useimmiten hiljainen saari sekä malesialaisten itsensä suosituimpia lomakohteita." - "Lähtö huomenna aamulla klo 8.30."

 

"Sitten ensin monoraililla ja sitten metrolla Petronaksen kaksoistorneille (KLCC). Meidän ryhmämme aika on 17.45, paikalla oltava kuitenkin jo 17.30. Ennen näköalatasenteelle menoa mm. turvatarkastus ja esittelyfilmi, joka kertoi malesialaisen öljyteollisuuden historiasta ja tietysti itse Petronas-yrityksen toiminnasta, merkittävästä roolista jne." ... "...huippunopealla hissillä muutamassa sekunnissa tasolle 41, joka avoin suurelle yleisölle: n. 150 m. Tornien korkeus puolestaan 452 metriä (mikäli muistan oikein)."  ... "Upeat näkymät! Vatsanpohjasta nipisti. Lasisuus antaa oman vivahteensa ja lisää vatsannipistystä. Kaikki kerrottiin teknisistä yksityiskohdista alkaen rajumyrskykestävyyteen ja mahdollisiin muihin vaaratekijöihin (ei maininnut terrorismia, mutta osasimme lukea rivienvälistä)." 

 

Safkalla tietysti intialaisessa kuten jokainen päivä. Parempaa ruokaa ei ole!

 

Illalla, viimeinen ilta Kuala Lumpurissa, kiinalaiskorttelissa terassilla oluella. "Paikka ihan täynnä meitä länkkäreitä. Edelleen hiostavaa. Kello lähes 21. Tänään ei mennyt koko päivän ruokiin ja juomiin kuin n. 6,50 euroa ja me sentään syömme hyvin ja juomme muutakin kuin vettä."  - Omatoimimatkailijat ja repputyypit kuten me, me pidämme hengissä tuhansia ja taas tuhansia työpaikkoja kaikkialla maailmassa!