26.11.Saavuimme eilen tänne sisämaahan Ubudiin. Ensimmäistä kertaa tämän kolmen viikon aikana satoi vettä.Se oli hieman harmillista, sillä Kintamanin Batur-vuoren maisemat Batur-järvellä jäivat pilvien peittoon. Samoin pari tärkeätä temppelia skipattiin.Sateesta huolimatta (vettä tuli vain ylhäällä vuoristossa) maisemat näyttäytyivät meille jylhinä. Näimme matkalla myos Tegallalangin silmiähiveleviä riisiterasseja. 

Ubudissa paistoi aurinko. Majoituspaikkoja on todella paljon. Kävimme katsomassa muutamaa ja lopulta majoittauduimme Dewa Bungalows -nimiseen viehättävään paikkaan, jossa on uima-allas.

Tänään aloitimme päivämme aamu-uinnilla ja sen jälkeen oli terassillemme tarjoillun aamiaisen vuoro.

Vuokrasimme polkupyörät ja teimme HIKISEN  neljä tuntia kestäneen omatoimiretken riisipeltoja seuraillen tiheän metsän/viidakon halki. Maisemat ovat yksinkertaisesti kauniit! Välilla oli hankala kulkea eteenpäin, sillä polut on tarkoitettu kävelemiseen ja ovat suurimmaksi osaksi todella kapeat korkean harjanteen reunalla.Pinnistellen onnistuimme kuitenkin olematta putoamatta rotkoon...Paluumatka oli jo helpompi.

Matkan varrella saimme nauttia kookosmehua suoraan palmusta meille haettuna. Nam! Oli melko hurjan näköista, kun mies kiipesi palmua pitkin pähkinöitä hakemaan... Ostimme myös yhden pienen taulun suoraan taiteilijalta (joka ehkä on hänen itsensa maalaama...). - Näimme riisinviljelijoita työssään;satoa korjaamassa ja maata kulottamassa sekä todella paljon ankkoja riisipelloilla uiskentelemassa.

Lounastimme pienessä, vaatimattomassa ravintolassa ja saimme maukasta ruokaa seka papaija- ja mangojuomaa (jugurtin kera?). Lasku noin 3 e. Täällä on ruokailu aivan ilmaista (ainakin toisinaan -ei milloinkaan kallista).

Palasimme majapaikkaamme ja jo ymmärtää Jyrkikin, miksi halusin yöpaikan uima-altaalla!

Pyykit hoituvat ulkoistettuina ja me vaan nautimme!

Ubud on Balin kulttuurikeskus. Erittäin paljon puu- ja kiviveistäjiä, bambusta ja palmusta taiteilijoita, taidegallerioita ja taiteilijoita, perinteisiä tanssi- ja muita esityksiä (päivittäin). Myös mm. fuusiojatsia on tarjolla.

Temppeleita on niin paljon, etta tuntuu jokaiselle, jos ei nyt perheelle niin ainakin suvulle, olevan omansa.  Balilla on uskonto vahvasti esillä jokapäiväisessä elämässä. Kodeissakin on neljä erilaista alttaria. Uhrilahjoja on kaikkialla. Niitä asetetaan katujen varsille, alttareille, ovenpieleen jne. Koko ajan tuntuu olevan jokin tärkeä seremonia menossa tai tulossa.

Me menemme taas kerran syömään. Voi, kun voisi syödä koko ajan...